Tawar-menawar

Satu elemen penting dalam urusan jual-beli ialah proses tawar-menawar. Prof Hamdan Adnan, bekas pemimpin persatuan pengguna Fomca pernah menegaskan, sebagai pengguna harus ada budaya tawar-menawar dalam urusan jual beli. Hatta pada nilai RM1 pun dinasihatkan ada tawar-menawar.

Pada pihak pengguna, tawar-menawar akan memberi nilai yang lebih pada produk yang diberi dengan menurunkan harga. Sekali pandang ini akan mengecilkan margin untung bagi pihak peniaga. Justeru sebilangan besar peniaga (teruamanya peniaga melayu) amat kurang senang melayan kerenah pelanggan yang gemar tawar-menawar. Peniaga jenis ini melihat pelanggan yang sukar tawar-menawar adalah musuh kepada perniagaannya.

Benarkah begitu?

Namun suatu perkara yang tidak disedari ialah, proses tawar-menawar ini adalah peluang pagi peniaga menjalin hubungan dengan pelanggan. Proses tawar-menawar meyakinkan pelanggan bahawa peniaga adalah orang yang bertimbang-rasa.

Masyarakat yang subur budaya berniaga (orang Cina sebagai contoh) faham lagi mahir akan hal ini. Itu sebab mengapa kita selalu lihat urusan tawar-menawar sangat rancak berlaku dalam premis-premis perniagaan cina. Semakin rancak proses tawar-menawar semakin perasaan pelanggan terikat dengan kedai tersebut. Dan potensi untuk pelanggan datang semula ke kedai adalah lebih tinggi. Inilah yang dinamakan sebagai ‘return sale’. Jangan hairan apabila kita melihat ada tokeh cina yang seperti ‘resah’  apabila ada pelanggan yang hanya dating membeli dan terus pulang. Kerana pelanggan seperti ini lazimnya dating sekali dan sekali itu sahaja. Seboleh-bolehnya tokeh kedai itu akan cuba memulakan perbualan. Jika diketahui pelanggan itu pertama kali datang, maka secara tidak langsung tokeh tersebut akan mencari ruang supaya dia dapat memberi servis yang lebih kepada pelanggan tersebut.

Survival perniagaan sangat banyak bergantung kepada pelanggan tetap ‘regular customer’. Hatta kepada syarikat besar sekalipun. Itu sebab kita lihat mengapa begitu banyak syarikat-syarikat besar berlumba-lumba memperkenalkan kad keahlian dengan pelbagai keistimewaan. Syarikat telekomunikasi juga begitu. Maxis dengan active 10 dan Digi dengan pelan 11.

Jutseru peranan tawar-menawar tidak dapat dinafikan mampu mengukuhkan jualan perniagaan. Hanya saja bagaimana proses tawar-menawar itu harus dilakukan bergantung kepada polisi syarikat.

Ada perniaga yang sanggup memberi diskaun tunai. Sebaliknya ada peniaga yang memilih untuk meberi produk percuma dengan sekian pembelian. Ada pula yang senang memperkenalkan mata ganjaran yang boleh ditebus dengan wang tunai ataupun hadiah. Ini biasanya dilakukan oleh syarikat-syarikat perniagaan yang besar seperti pasaraya Tesco atau Jusco.

Bagi peniaga kecil memadailah sekiranya kita boleh menambahkan kuantiti lauk sebagai contoh untuk kedai makan nasi campur. Atau setidak-tidaknya memberi minuman percuma kepada pelanggan yang datang makan, seperti yang dilakukan oleh rangkaian kedai makan nasi padang.

Advertisements

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: