Orang Kaya Beriman : Imam Malik rahimahullah

Yang Kita Tahu

Imam Malik bin Anas (semoga Allah merahmati beliau) lahir 93H, wafat 179H. Beliau kenali sebagai pendiri mazhab Maliki. Kitab beliau yang terkenal ialah Muwatha yang menghimpunkan hadis-hadis nabi, fatwa sahabat nabi dan pendapat Imam Malik sendiri.

Beliau merupakan anak murid Nu’man bin Tsabit seorang tabi’in atau lebih dikenali sebagai Imam Abu Hanifah, pendiri mazhab Hanafi.

Pujian Ulama Kepada Imam Malik

Imam Ahlus Sunnah, Imam Ahmad bin Hanbal berkata,

Jika engkau melihat seseorang yang membenci imam malik, maka ketahuilah bahwa orang tersebut adalah ahli bid’ah.”

Seseorang bertanya kepa Imam As-Syafi’i,

Apakah anda menemukan seseorang yang (alim) seperti imam malik?” As-Syafi’i menjawab, aku mendengar dari orang yang lebih tua dan lebih berilmu dari pada aku, mereka mengatakan kami tidak menemukan orang yang (alim) seperti Malik, maka bagaimana kami(orang sekarang) menemui yang seperti Malik?”

Yang Jarang Kita Ketahui

Imam yang mendapat jolokan Imam Darul Hijrah yang bermaksud Imam negeri hijrah yakni kota Madinah. Beliau dibesarkan dalam keluarga yang serba sederhana. Namun begitu ia tidak pernah menjadi halangan kepada beliau untuk tekun belajar dan menuntut ilmu. Menurut satu riwayat, ibunya terpaksa menjual tiang rumahnya hanya untuk membayar biaya pendidikannya.

Imam Malik menyibukkan dirinya dengan ilmu Al-Qur’an dan hadis. Beliau berguru dengan ratusan ulama yang lain dan menghimpun hadis dari ramai periwayat hadis.

Namun yang menakjubkan Imam Az-Zahabi melaporkan Imam Malik rahimahullah ketika wafatnya, beliau meninggalkan 2627 dinar dan 1000 dirham. (Rujuk biografi beliau dalam Siyar A’lam an-Nubala’).

Jika mahu dihitung-hitung satu dinar bernilai hampir 600 ringgit hari ini. Dan jumlah nilaian ini benar dan tidak jauh bezanya. Kerana pada zaman nabi, seekor kambing boleh dibeli dengan harga 1 dinar. Ini bermaksan ketika mati, Imam Malik meninggalkan wang berjumpah lebih 1.5 juta ringgit.

Maha suci Allah. Ini merupakan satu cebis dari kisah-kisah orang-orang kaya beriman. Insya Allah editorial Nota Usahawan akan menampilkan bukti-bukti dari kisah generasi salah, kisah-kisah orang-orang yang kaya iman dan juga kaya hartanya di dunia.

Advertisements

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: