Beberapa Tips dan Trik Melancong a’la Backpack

 1. Dinamakan backpack kerana selalunya perjalanan jauh dan ambil masa yang panjag. Contoh perjalanan seminggu merentasi 1700 km (Saigon – Hanoi).
 2. Membawa pakaian dan alatan yag minimum kerana kita sendiri terpaksa mengendongnya sepanjang 7 hari itu. Sebagai contoh sepasang baju dipakai dan sepasang lagi di simpang dalam beg. Hanya bawa sehelai tuala kecil seperti saiz tula ‘good morning’. Senang disimpan dan dibawak walaupun dalam keadaan basah.
 3. Jangan bawak pakaian berwarna cerah. Nanti cepat kotor dan tidak boleh dipakai berulangkali. Sebaiknya bawa pakaian yang fabriknya tidak cepat berbau apabila terkena peluh. T-shirt fabrik jenis jersi pilihan yang baik, ia ringan dan tidak berbau.
 4. Bersedia untuk tidak mandi atau hanya mandi sekali sahaja dalam sehari. Saya lihat penumpang-penumpang eksekutif keretapi malam dari Da Nang ke Hanoi hanya membasahkan tuala kecil dan mengelap muka, kepala dan leher. Kemudian terus menyarung sut kerja.
 5. Persediaan maklumat dan info yang banyak supaya pilihan dapat dibuat dengan baik dan berbaloi. Saya membeli buku lonelyplanet Vietnam untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci.
 6. Sahabat ‘jalan-jalan’ saya menambah : Persedian mental yang cukup.
 7. Jangan sesekali mengharapkan situasi yang sama berlaku seperti dalam negara. Saya kata, kalau hendak semua sama lebih baik duduk di rumah sendiri. Sebagai contoh tandas-tandas di negara luar terutama negara orang kafir kebanyakannya tidak ada kemudahan paip air. Jadi, belajarlah bersuci (istinjak) menggunakan tisu. Ini berlaku untuk trip kami ke Vietnam da juga Shen Zhen, China.
 8. Pengguna yang baik, tahu menggunakan senjata tawar-menawar. Yang terbaik ialah dapatkan maklumat dari sekurang-kurangnya 3 sumber yang berbeza. Kami berjaya mendapatkan hotel yang baik kondisinya denga harga 10 USD (RM 32). Asalnya berharga 13 USD (RM50). Dan hotel demikian jika di Malaysia mungkin berharga RM 80.

  Homey Hotel, Hang Be Street (USD 10)

  Homey Hotel, Hang Be Street (USD 10)

Advertisements

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: